Cynamonowe muffinki z mango i chia Waffle.plantation
Wyśmienite muffinki na Wielkanoc i każdą inną okazję! Ich niezwykła miękkość, wilgotność oraz egzotyczna nuta to zasługa naszej pulpy mango. Koniecznie zaserwujcie je swoim gościom i zachwyćcie ich smakiem. Za przepis dziękujemy Waffle.plantation.
SKŁADNIKI
- 500 ml Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 3 łyżki Nasion chia QF Quality Food
- 390 g mąki
- 110 g stopionego i ostudzonego masła
- 100 g erytrytolu
- 2 jajka
- 60 g jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżki cynamonu
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Pół łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik nagrzej na 200 stopni.
- W misce umieść suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. W osobnym naczyniu wymieszaj erytrytol z masłem. Dodaj jajka, jogurt i pulpę mango. Dodaj suche składniki i połącz całość.
- Foremki na muffinki posmaruj oliwą lub wyłóż papilotkami. Umieść sporą ilość masy wewnątrz foremek. Pieczemy przez 17-22 minut.