Mango sticky rice z mleczkiem Yummy fotografia kulinarna
Poznajcie wyjątkową wariację na temat mango sticky rice autorstwa Moniki z Yummy_fotografia_kulinarna! Oprócz puszystego ryżu, główną rolę odgrywa tutaj słodka pulpa mango QF, a intrygującym dodatkiem jest skondensowane mleczko kokosowe. To sycące, słodziutkie i egzotyczne danie idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na deser. Wypróbujcie ten przepis i zachwyćcie swoje kubki smakowe!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka Ryżu jaśminowego Lotus Rice
- 450g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food
- 2-3 łyżki Mleczka skondensowanego kokosowego
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 szklanka napoju roślinnego
- mała szczypta soli
- 2 dojrzałe owoce mango (opcjonalnie)
- 1/4 limonki
- listki mięty do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do rondelka wlej mleko i dodaj skondensowane mleczko kokosowe oraz sól. Zagotuj i wlej do ugotowanego ryżu, wymieszaj dokładnie.
3. Mango umyj i obierz, i pokrój w kostkę lub plastry. Skrop sokiem z limonki.
4. Do miseczek lub na talerz wyłóż porcję ryżu, polej pulpą z mango, dodaj cząstki mango i udekoruj listkiem mięty.