Tarta kokosowa
Słodka kokosowa przyjemność w zaledwie 30 minut! Przepis na tartę, który łączy wyjątkowy smak kokosa z szybkim przygotowaniem. Za przepis dziękujemy Jak ja lubię jeść .
SKŁADNIKI
Spód:
1 łyżka Tahini Premium QF Quality Food
200 g ciemnych herbatników (jeśli masz jasne dodaj 2 łyżki kakao) pokruszonych
100 g masła (zimne lub rozpuszczone)
Krem:
1 puszka Kokosowego kremu do ubijania QF Quality Food
250g mascaprone
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżeczka żelatyny spożywczej + 3 łyżeczki gorącej wody
Na wierzch :
1,5-2 szt. białej czekolady
3 łyżki mleka
200g borówek lub malin
kilka sztuk kokosowych kulek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotowanie spodu:
Wymieszaj składniki na spód i zagnieć ciasto. Gotową masą wyłóż dno oraz brzegi formy o średnicy 22 cm (najlepiej wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia – łatwiej będzie wyjąć tartę). Wstaw do lodówki na około 30 minut, żeby spód stężał.
2. Krem kokosowy:
W misie miksera ubij krem kokosowy przez kilka minut. Dodaj mascarpone i cukier puder – miksuj dalej. W międzyczasie rozpuść żelatynę w gorącej wodzie w szklance – mieszaj dokładnie, aż nie będzie grudek. Kiedy trochę przestygnie, powoli wlej ją do ubijającego się kremu. Na koniec wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj szpatułką. Gotowy krem wyłóż na schłodzony spód.
3. Do rondelka wlej mleko i dodaj połamaną białą czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając rózgą, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Lekko przestudzoną polewę wylej na krem, zostawiając trochę miejsca przy brzegach. 4. Na brzegach ułóż ulubione owoce i kulki kokosowe. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.