Kokosowa strucla z lukrem marakuja Delicious Place
SKŁADNIKI
Zaczyn:
- 200 ml Mleczko kokosowe light 11% Kara
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 330 g mąki pszennej + ok 4 łyżek do podsypania
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 75 g miękkiego masła
Nadzienie:
- 65 ml Krem kokosowy 24-26% Kara
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki serka śmietankowego
Lukier:
- 2 łyżki Pulpy z marakui QF Quality Food
- 60 g cukru pudru
Oraz:
- 1 małe jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mleczko kokosowe na zaczyn podgrzej w rondelku, następnie wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstaw na 15 minut.
- W misie wymieszaj mąkę na ciasto razem z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajko, wyrośnięty zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Po chwili dodaj miękkie masło i dalej wyrabiaj gładkie ciasto około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h w ciepłe miejsce.
- Wiórki kokosowe wymieszaj na patelni z cukrem i masłem. Smaż na mniejszej mocy palnika, aż masło się rozpuści, a wiórki nabiorą złocistego koloru. Uprażone wiórki przełóż do miski i wystudź, a następnie dodaj do nich serek oraz krem kokosowy i połącz wszystkie składniki.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i podsyp mąką, rozwałkuj prostokąt i rozłóż równomiernie na nim nadzienie kokosowe, zostawiając jeden brzeg ciasta pusty. Struclę zwiń tak jak roladę i przełóż do natłuszczonej keksówki (30x11cm). Odstaw na 15 min, a po tym czasie posmaruj rozbełtanym jajkiem i natnij ciasto dość głęboko przez środek.
- Piecz w 170℃ przez 45 min. Ostudzimy w blaszce.
- Cukier puder miksuj minutę z pulpą z marakui i udekoruj nim wierzch wystudzonej strucli.