Trifle z ciastkami korzennymi, kokosem i marakują
Trifle z ciastek korzennych, kremowego kokosa i owoców to deser, który podbije serca Twoich gości. Zaledwie 30 minut pracy i gotowe – smak, który zapamiętają na długo! Za przepis dziękujemy Pysznie czy przepysznie.
SKŁADNIKI
Spód:
- 170 g ciastek korzennych
- 30 g roztopionego masła
Masa kokosowa:
- 400 ml Kremu kokosowego do ubijania QF Quality Food (dobrze schłodzonego)
- 1,5 łyżki cukru pudru
Warstwa mango- marakuja:
- 170 g Pulpy z marakui QF Quality Food
- 80 g Pulpy z mango QF Quality Food
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki żelatyny+1 łyżka zimnej wody
Dodatkowo:
- Mango, do dekoracji
- Pierniczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ciasteczka rozdrobnij w malakserze i wymieszaj z roztopionym masłem. Przełóż do pucharków o pojemności 200 ml i wyrównaj.
- Krem kokosowy przełóż do miski, dodaj cukier puder i ubij na gęsty krem. Krem przełóż do worka cukierniczego, następnie wyciśnij na warstwę ciasteczkową.
- Żelatynę zalej wodą i wymieszaj. Odstaw na 10 min do napęcznienia.
- Jeśli pestki Ci przeszkadzają, przecedź pulpę z marakui przez sitko, następnie przelej do garnka, dodaj pulpę z mango, cukier i całość zagotuj.
- Do gorącego płynu dodaj napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszaj. Pulpy wystudź i zimne wylej na warstwę kokosową.
- Całość udekoruj kawałkami mango i pierniczkami.