Tartaletki z kremem kokosowym i karmelem miso
Egzotyczna uczta w mini formie! Połączenie kremowego kokosa, słodko-słonego karmelu miso i świeżych owoców w małych, eleganckich tartaletkach. Zaskocz swoich gości wyjątkowym deserem, gotowym w niecałą godzinę!
SKŁADNIKI
Krem kokosowy:
- 500 ml Kremu kokosowego 23 – 26 % Kara (dobrze schłodzonego)
- 12 gotowych spodów do mini tart
- 1 opakowanie śmietan fix
- 150 g białej czekolady
Karmel:
- 2 łyżki Pasty Miso Shiro jasnej House of Asia
- 50 g cukru
- 100 ml śmietanki 36%
- 50 g masła
Do podania:
- Pulpa z marakui QF Quality Food
- Ulubione owoce (jeżyny, borówki, maliny, winogrona)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Schłodzony krem koksowy przelej do naczynia miksującego i ubijaj na najwyższych obrotach przez około 7 minut. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie połącz ją z ubitym mlekiem kokosowym. Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i wstaw do lodówki.
- Przygotuj karmel. Do rondelka wsyp cukier i rozpuszczaj go bardzo powoli, pilnując, aby się nie przypalił. Gdy cukier nabierze przezroczysto-złotej barwy, dodaj śmietankę i mieszaj, aż cały cukier się rozpuści. Następnie dodaj pastę miso oraz masło. Gotowy karmel przełóż do worka cukierniczego.
- Podpiecz spody w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 5 – 8 minut.
- Na wystudzone spody wyciśnij karmel, następnie krem, a na koniec udekoruj świeżymi owocami oraz pulpą z marakui.