Świąteczne pierniczki z pastą tahini
Kto nie kocha pierniczków? My już nie mogliśmy się ich doczekać. Te z dodatkiem naszej pasty sezamowej będą jeszcze smaczniejsze! Przekonajcie się sami i sięgnijcie po przepis.
SKŁADNIKI
- 50 g Tahini Premium QF Quality Food
- 2 łyżki miodu
- 320 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 ½łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki kakao (opcjonalnie)
- 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 100 g ciepłego mleka
Składniki na lukier:
- 1 łyżka Sok z limonki House of Asia
- 200 cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto:
- Do rondla przełóż miód, cukier, pastę tahini, sodę oraz kakao i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodaj przyprawę do pierników, masło i jajko. Odstaw do wystudzenia.
- Mąkę przesiej i przełóż do dużej miski, wlej zawartość rondelka i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mleko, tak aby było plastyczne i nie kleiło się do dłoni. Odstaw na około 30 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. ½ cm. Przy pomocy foremek wykrój pierniczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach.
- Pierniczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra i dół, bez termoobiegu) i piecz przez ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj lukier: Przesiany przez sitko cukier puder wsyp do miski. Dolej sok z limonki i dokładnie utrzyj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Po wystudzeniu pierniczków udekoruj wedle uznania