Sałatka z quinoą i pieczonymi warzywami
Poznaj smakowitą sałatkę z quinoą i pieczonymi warzywami – gotową w zaledwie 20 minut! Komosa ryżowa to doskonałe źródło białka roślinnego i błonnika, które wspiera zdrowe trawienie i dodaje energii na cały dzień. W połączeniu z kolorowymi warzywami oraz lekkim dressingiem tworzy pełnowartościowe i zbilansowane danie. Idealne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Proste, szybkie i pełne wartości odżywczych.
SKŁADNIKI
- 100 g Quinoi komosy ryżowej mieszanej QF Quality Food
- 1 łyżeczka Przyprawy Chili Con Carne Casa del Sur
- 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 marchewka pokrojona w plastry
- 1 pietruszka pokrojona w plastry
- 1/2 selera pokrojonego na małe kawałki
- 1/2 batata pokrojonego na drobniejsze kawałki
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 1/2 papryki żółtej pokrojonej w paski
- 100 g szpinaku baby
- 1- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- Oliwa z oliwek
Sos:
- 1 łyżeczka Musztarda miodowa Dijon Maille
- 3 łyżki Soku z limonki House of Asia
- 1 łyżeczka miodu
- 80 ml oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Komosę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Pokrojone warzywa zamarynuj w czosnku, przyprawie, miodzie, sosie sojowym oraz odrobinie oliwy. Przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej 20 ml wody i zawiń folią aluminiową. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
- Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki ze sobą.
- Szpinak wsyp do miski. Dodaj ugotowaną, przestudzoną komosę, upieczone warzywa i wymieszaj z sosem.