Wegańskie ptasie mleczko z tapioką Warzywy
Szukasz prostego i szybkiego deseru? Mamy coś dla Ciebie! Przygotuj wegańskie ptasie mleczko w zaledwie 35 minut. Wystarczy agar, mleczko kokosowe i tapioka. Od delektowania się tymi pysznymi smakołykami dzieli Cię tylko 6 prostych kroków. Wypróbuj nasz przepis i oczaruj swoich bliskich! Za przepis dziękujemy Warzywy.
SKŁADNIKI
- puszka Mleczka kokosowe BIO 17-19% House of Asia
- 50 g Tapioki pereł QF Quality Food
- 5g agar agar
- 3 łyżki cukru
- 50ml wody
- 150g czekolady deserowej (w wersji wegańskiej)
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mleczko kokosowe podgrzej do całkowitego połączenia się z cukrem. Podziel na dwa garnuszki w proporcji 1:3.
- W małej miseczce lub szklance namocz agar agar w wodzie.
- Większą część mleczka kokosowego zagotuj i wsyp tapiokę. Gotuj około 20 min, co chwilkę mieszając. Pod koniec gotowania tapioki zagotuj pozostałe mleczko kokosowe w drugim garnuszku i dodaj agar agar.
- Gotuj około 3-4 minuty i dodaj do garnka z tapioką. Całość porządnie wymieszaj do połączenia i przelej do silikonowej foremki. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
- Gdy masa jest już zimna, pokrój ją w kostki lub paseczki.
- Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej i oblej nią białe kosteczki na kratce.