Sałatka z grillowanym schabem w sosie śliwkowym Ros Thai Thai Smyk w kuchni
Karolina Smyk w kuchni stworzyła fenomenalną sałatkę na grilla! Wykorzystała słodko-słony sos śliwkowy Ros Thai Thai nie tylko do dressingu, ale również do zamarynowania mięsa. Efekt? Niezapomniany smak! Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zachwyćcie swoich gości na najbliższym grillu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zobacz jak zrobić ten przepis krok po kroku>>>
SKŁADNIKI
- 150 g Komosy ryżowej QF Quality Food
- 4-6 plastrów lub 600 g schabu
- ½ szt. schłodzonego melona pokrojonego w grubszą kostkę
- 1 sztuka schłodzonego ogórka pokrojonego w grubszą kostkę
- 2-3 garści ciemnych winogron pokrojonych na pół
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- tymianek
- orzeszki pinii
Dressing:
- Sos śliwkowy Ros Thai Thai – wedle uznania
- 3 łyżki Oliwy z oliwek Gaea
- sok z połowy pomarańczy
- sól
- pieprz świeżo mielony
- świeża mięta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Schab zamarynuj w oliwie, sosie śliwkowym, odrobinie soli, tymianku i cynamonie. Grilluj na oliwie z oliwek na złoty kolor. Przełóż na deskę i potnij w plastry.
- Wymieszaj ze sobą składniki dressingu. Gotowy sos dodaj do przestudzonej komosy wraz z pociętymi listkami mięty i kolendry. Całość przełóż na półmisek.
- Na komosę ułóż winogrono, ogórka, melona, schab i polej dressingiem. Na koniec udekoruj orzeszkami pinii i listkami mięty.