Kruche ciasteczka z mango curd Waffle.plantation
Kruche ciasteczka z mango curd to idealna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także wyjątkowo efektowne i, co najważniejsze, przepyszne! Mango curd z naszej pulpy mango tworzy niesamowite połączenie z kruchymi ciasteczkami, których sekretem jest dodatek skondensowanego mleczka kokosowego. Za przepis dziękujemy Waffle.plantation.
SKŁADNIKI
Składniki na ok. 20 ciasteczek:
- 200 ml Mleczka kokosowego skondensowanego QF Quality Food
- 350 g mąki
- 1 żółtko
- 125 g masła
Składniki na mango curd:
- 120 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 1 żółtko
- 1.5 łyżki cukru
- Pół łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 g masła
Dodatkowo:
cukier puder (lub zmielony erytrytol) do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski przełóż mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko i mleczko skondensowane. Zagnieć całość na jednolitą masę. Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na 30 min.
- W międzyczasie przygotuj mango curd – w miseczce wymieszaj wszystkie składniki kremu poza masłem. Podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj, aż do zgęstnienia mango curd. Zdejmij miskę z kąpieli wodnej, po chwili dodaj masło i szybko wymieszaj, aż do powstania jednolitego kremu.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, na papierze do pieczenia posypanym mąką. Wykrój ciasteczka foremką w kształcie jajka. W połowie ciasteczek zrób dodatkowe, okrągłe dziurki na środku. Piecz ciasteczka ok. 12-15 minut w 180 stopniach.
- Po wystudzeniu połowę ciastek posmaruj kremem mango, a ciastka z wyciętymi otworami posyp cukrem pudrem.
- Posmarowane ciastka przykryj połówkami z wyciętym otworem. Tak powstaną piękne ciastka-jajka.