Hummus dyniowy z nutą mango Delicious Place
Przygotuj pyszny hummus dyniowy z egzotyczną nutą mango! Wystarczy 15 minut, aby stworzyć kremowy dip z pulpą mango Alphonso, kremową pastą tahini oraz oliwą Gaea. Doskonały na przystawkę, przekąskę lub zdrową kolację. Zaskocz swoich gości niebanalnym połączeniem smaków! Za przepis dziękujemy Delicious Place.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki Pulpy z mango Alphonso QF Quality Food
- 2 łyżki Tahini Premium QF Quality Food
- 3-4 łyżki Oliwy z oliwek extra Gaea
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 200 g puree z dyni
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki soli kala namak
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
Do podania
- słupki marchewki i papryki
- krakersy, grissini
- pestki dyni, płatki chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ciecierzycę odcedź i wrzuć do naczynia do blendowania. Dodaj puree z dyni, pulpę mango, tahini, kmin rozgnieciony dobrze w moździerzu oraz pozostałe składniki. Całość zblenduj na gładką pastę.
- Hummus wyłóż na miskę, możesz polać dodatkową oliwą i pestkami dyni. Podaj ze słupkami chrupiących warzyw czy chrupkim pieczywem.