Jesienne quinotto z dynią
SKŁADNIKI
- 300 g Quinoi komosy ryżowej białej QF Quality Food, ugotowanej wcześniej
- 100 g Grzybów Shittake z puszki House of Asia
- 20 ml Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
- 100 g dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę
- 25 g cebuli, drobno pokrojonej
- 10 g czosnku, drobno pokrojonego
- 10 g imbiru, drobno pokrojonego
- 150 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę
- 50 g szczypiorku, drobno pokrojonego (część do smażenia, część do dekoracji)
- 200 ml bulionu warzywnego
- 30 g parmezanu, tartego
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- oliwa do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, imbir i dynię przez 2 minuty. Dodaj przyprawę chińską, grzyby oraz mięso z indyka i smaż kolejne 2–3 minuty.
- Dodaj komosę ryżową i bulion, dopraw solą, pieprzem i sosem ostrygowym. Duś przez chwilę, wymieszaj i dorzuć część szczypiorku.
- Gotowe danie przełóż na talerze i posyp tartym parmezanem oraz resztą szczypiorku.