Medaliony z łososia na sałatce quinoa Delicious Place
Szukasz inspiracji na wyjątkowe danie, które zachwyci Twoich gości? Wypróbuj nasz przepis na medaliony z łososia na sałatce quinoa, wzbogacone unikalnym smakiem sosu ponzu yuzu. To harmonijne połączenie świeżości, egzotyki i zdrowia, które z pewnością stanie się hitem w Twojej kuchni. Za przepis dziękujemy Delicious Place.
SKŁADNIKI
- 100 g Quinoi komosy ryżowej białej QF Quality Food
- 4 łyżki Sosu Ponzu z Yuzu House of Asia
- 3 łyżki Oleju słonecznikowego z oliwą Gaea
- 2 filety z łososia ze skórą po 150 g
- 1/4 małego brokułu
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 grejpfruta
- 1/4 średniej cukinii
- sól, pieprz
Sos jogurtowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- skórka otarta z 1/3 grejpfruta
- kilka listków świeżej mięty
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filety z łososia połóż na desce oczyszczoną z łusek skórą do dołu. Każdego natknij wzdłuż nożem, ale nie przecinając skóry, rozchyl brzegi ryby, tworząc steki. Rybę polej i obtocz w sosie ponzu. Odstaw na 30 minut do lodówki.
- Komosę opłucz w wodzie i odcedź. Następnie zalej 200 ml świeżej wody i gotuj 12 minut. Odcedź.
- Brokuła podziel na małe różyczki i gotuj we wrzątku 3 minuty. Zahartuj w zimnej wodzie i odcedź.
- Jogurt wymieszaj w miseczce z drobniutko posiekaną miętą oraz skórką z grejpfruta. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć cukinię pokrojoną w małą kostkę. Smaż, aż zmięknie, dorzuć brokuła i przekrojone na pół pomidorki. Podgrzewaj 2 minuty, dopraw solą i pieprzem. Zawartość patelni połącz z ugotowaną komosą.
- Medaliony z łososia smażymy na odrobinie oleju, po 2 minuty z każdej strony.
- Na talerze wyłóż sałatkę oraz fileciki z grejpfruta, a na wierzchu smażonego łososia. Polej sosem miętowym.