Ptasie mleczko z mango i nasionami chia Food square
Jesteś fanem ptasiego mleczka? Takiej wersji na pewno nie jadłeś! Mleczko kokosowe, pulpa mango i nasiona chia to naprawdę idealne połączenie smakowe. Koniecznie sprawdźcie sami, jaką fuzję smakową przygotował dla Was food square.
SKŁADNIKI
Spód z płatków owsianych:
- 70 g płatków owsianych (¾ szklanki)
- 60 g wiórków kokosowych (¾ szklanki)
- 50 g suszonych daktyli (ok. 8 sztuk)
- 50 ml oleju kokosowego
- 1 łyżka wrzątku (opcjonalnie)
Ptasie mleczko z mango i nasionami chia:
- 250 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food
- 80 g Nasion chia QF Quality Food (8 łyżek)
- 800 ml (2 puszki) Mleczka kokosowego 17-19 % House of Asia
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 9 g agaru (3 łyżeczki)
Galaretka z mango:
- 500 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food
- 6 g agaru (2 łyżeczki)
Dekoracja:
- pół dojrzałego mango
- 2 owoce marakui
- kilka owoców miechunki peruwiańskiej
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Spód z płatków owsianych
- Płatki owsiane zmiksuj blenderem na proszek. Przesyp do miski i dodaj wiórki kokosowe.
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odcedź i wrzuć do kielicha blendera wraz z olejem kokosowym. Zmiksuj na purée i dodaj do płatków owsianych.
- Składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość klejąca. W razie potrzeby, jeśli będzie sypka, dodaj 1 łyżkę wrzątku.
- Spód wyłóż na tortownicę o średnicy 24 cm pokrytą od spodu papierem do pieczenia i wyrównaj, dokładnie dociskając dłońmi. Wstaw do lodówki na pół godziny (do momentu przygotowania ptasiego mleczka).
Ptasie mleczko z mango i nasionami chia
- Mleko kokosowe wlej do garnka, dodaj pulpę z mango, nasiona chia, ksylitol i agar. Dokładnie wymieszaj.
- Garnek wstaw na średni ogień i cały czas mieszając, poczekaj, aż całość się zagotuje. Ogień zredukuj do minimum i podgrzewaj nadal na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje (ok. 5 minut). Odstaw do wystudzenia.
- Ptasie mleczko wylej na schłodzony spód z płatków owsianych i wstaw ponownie do lodówki na godzinę, aż stężeje.
Galaretka z mango
- Pulpę przelej do garnka, wsyp agar i całość dokładnie wymieszaj.
- Garnek wstaw na średni ogień i doprowadź do zagotowania. Mieszankę podgrzewaj przez ok. 5 minut na małym ogniu, aż agar zacznie żelować.
- Jeszcze ciepłą gotową galaretkę wylej na wierzch ptasiego mleczka i wstaw ponownie do lodówki na godzinę.
- Gdy ciasto stężeje, udekoruj całość mango pokrojonym na plasterki, miąższem z marakui, wiórkami kokosowymi i owocami miechunki.