Puszyste placuszki na mleczku kokosowym i pulpą marakuja Smukłe Widelce
Zapraszamy Cię na niezwykłą podróż kulinarną z naszym przepisem na puszyste placuszki z mleczkiem kokosowym i pulpą marakui! Wykorzystując najwyższej jakości składniki, takie jak mleczko kokosowe KARA i pulpa z marakui QF, każdy kęs stanie się prawdziwą ucztą dla Twojego podniebienia. Za przepis dziękujemy Smukle widelce.
SKŁADNIKI
- 100 ml Mleczka kokosowego light11% Kara
- 10 g masła + łyżka do smażenia
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- 1 jajko, oddzielnie żółtko i białko
Dodatki:
- 170 g Pulpy z marakui QF Quality Food
- Skyr/jogurt naturalny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do rondelka wlej mleczko kokosowe, dodaj masło i mieszaj podgrzewając na małym ogniu aż masło się rozpuści.
- Przelej do miski, ostudź, dodaj cukier, żółtko i całość wymieszaj.
- Dodaj przesiewaną mąkę z proszkiem.
- W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z resztą ciasta.
- Rozgrzej patelnię z łyżką masła. Nakładaj po 2 łyżki ciasta, uformuj placuszki i smaż po około 2 – 3 minuty z każdej strony. Placki mają powoli urosnąć i delikatnie się zrumienić.
- Podaj z ulubionym nabiałem i polej pulpą marakuja.