Rozgrzewające mango curry z dynią i krewetkami Yummy_fotografia_kulinarna
Rozgrzewające mango curry z dynią i krewetkami – czyż nie brzmi to jak idealny przepis na pochmurny, jesienny wieczór w domowym zaciszu? Razem z Yummy_fotografia_kulinarna przedstawiamy Wam wyjątkowy pomysł na pyszny obiad w gronie przyjaciół lub romantyczną kolację we dwoje. Daj się porwać intensywnym aromatom i odkryj, jak łatwo możesz przyrządzić to egzotyczne danie, które z pewnością zachwyci Twoich bliskich!
SKŁADNIKI
- 1-2 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia
- 450g puszka Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 1 dynia hokkaido i 1 obrana dynia piżmowa (odmiany hokkaido nie trzeba obierać, ma miękką skórkę, która w trakcie pieczenia rozpada się)
- 250 g krewetek
- 250 g ryżu (np. basmati)
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
- Kilka listków świeżej szałwii
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki masła klarowanego
- Oliwa z oliwek
- Sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dynie pokrój na kawałki, skrop oliwą, dodaj sól i upiecz do miękkości. Następnie zblenduj i wymieszaj z pulpą mango.
- Krewetki wypłucz, osusz i obierz. Podgrzej na patelni masło, dodaj czosnek, następnie krewetki, listki świeżej szałwii i rozmaryn. Smaż przez około 10 minut. W razie potrzeby możesz dodać więcej masła.
- Pulpę z mango i dynię przełóż do garnka, dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj.
- Ryż przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
- Do misek przełóż ugotowany ryż, polej sosem z mango i dyni, a na wierzchu ułóż krewetki. Danie udekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą.