Czekoladki z tapioki z galaretką mango Smukłe Widelce
Poznaj niebiański smak czekoladek z tapioki z galaretką mango! To wyjątkowe połączenie aksamitnej tapioki i słodkiej pulpy mango, oblane pyszną czekoladową polewą. Ten deser z pewnością urzeknie Twoje kubki smakowe! Aby przygotować ten niezwykły smakołyk, sięgnij po mleczko kokosowe, perły tapioki, żelatynę oraz pulpę z mango Alphonso. W zaledwie kilku krokach możesz cieszyć się tym niesamowitym smakiem! Za przepis dziękujemy Smukłe widelce.
SKŁADNIKI
- 400 ml Mleczka koksowego Kara light 11%
- 1/2 szklanki Tapioki perły QF Quality Food
- 3-4 łyżki ksylitolu/erytrytolu (lub zwykłego cukru)
- Szczypta soli
- 2 płaskie łyżki żelatyny
Galaretka:
- 450 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food
- łyżka żelatyny + 5 łyżek wody
Polewa:
- 1/3 tabliczki czekolady
- Kilka łyżek mleka (dodaj tyle mleka by polewa miała półpłynną konsystencję)
Forma ok 20×14 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mleczko kokosowe przelej do garnka z grubym dnem, podgrzej.
- Wsyp tapiokę, sól oraz ksylitol lub erytrytol i zacznij gotować na małym ogniu często mieszając aż kulki staną się przeźroczyste.
- Po ok. 15 minutach od zagotowania mikstura powinna zgęstnieć, a tapioka stać się prawie miękka.
- Do żelatyny dodaj wodę, odstaw aż napęcznieje a następnie rozpuść wstawiając miskę do drugiej miski z gorąca wodą.
- Dodaj do tapioki rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając.
- Całość wlej do formy wyłożonej folią spożywczą.
- Odstaw do stężenia na około 30 minut.
- Rozpuść ponownie żelatynę, dodaj do pulpy mango i rozlej na zastygniętą tapiokę. Ponownie odstaw do stężenia na ok 1h.
- Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej, polej pokrojone czekoladki.
- Przechowuj w lodówce.