Chrupiące ciasteczka a’la pieguski
Połączenie tahini, gorzkiej czekolady i soli morskiej tworzy ciasteczka, które zachwycają kontrastem słodkiego i słonego.
SKŁADNIKI
- 120 g Tahini QF Quality Food
- 120 g miękkiego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli morskiej
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Dodaj tahini i miksuj, aż masa będzie kremowa. Dodaj jajko i wymieszaj.
- Do miski wsyp mąkę, sodę i sól, po czym dodaj do masy i krótko wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę i połącz szpatułką.
- Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, delikatnie spłaszcz.
- Piecz w 160°C (termoobieg) przez 10–15 minut, do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu posyp solą morską i odstaw do wystudzenia.