Pieczony łosoś w płatkach migdałowych z musem mango Fly me to the spoon
Odkryj nową, zdrową odsłonę świątecznego menu! Zamiast tradycyjnego, tłustego karpia w panierce, który od lat króluje na wigilijnym stole, proponujemy pieczonego łososia z chrupiącymi płatkami migdałowymi i lekką sałatką owocową. To wykwintne danie nie tylko zachwyci Twoich gości, ale również będzie lżejsze i łatwiejsze do strawienia. Pozwól sobie na świąteczne łakomstwo bez wyrzutów sumienia! Przepis powstał we współpracy z Fly me to the spoon.
SKŁADNIKI
- 200 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu rybnego House of Asia
- 4 łyżki Oliwy z oliwek GAEA
- 1 filet z łososia bez skóry
- 30 g płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki imbiru startego
- ½ szalotki drobno posiekanej
- 1 łyżeczka ziaren kolendry mielonych
- 1 garść rukoli
- 1 mała pomarańcza
- 1 łyżka ziaren z granatu
- Sól, pieprz do smaku
TIP: Zamiast imbiru możesz użyć 1 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filet oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posmaruj odrobiną oliwy. Odstaw do lodówki na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C. Rybę obtocz w płatkach migdałowych i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 15 minut.
- W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż szalotkę, imbir i ziarna kolendry. Po minucie dodaj pulpę z mango oraz sos rybny. Podgrzej przez chwilę, a następnie dodaj sok z limonki.
- Pomarańczę podziel na cząstki i obierz z włókien.
- Na talerz wylej podgrzany sos, a następnie ułóż łososia. Obok dodaj rukolę, cząstki pomarańczy oraz ziarna granatu. Dopraw solą, pieprzem i oliwą.