Pieczona feta z oliwkami, pomidorkami i aromatycznym tahini Flymetothespoon
Słońce na talerzu? Czemu nie! Spróbuj śródziemnomorskiej przekąski na bazie pieczonej fety z pomidorkami, aromatycznym tahini oraz oryginalnymi greckimi oliwkami. Niecodzienna, a zarazem prosta przystawka będzie idealna na Sylwestra lub spotkanie z przyjaciółmi. Przepis powstał we współpracy z Flymetothespoon.
SKŁADNIKI
- 200 g fety
- 1 szklanka ulubionych Oliwek Gaea z migdałami
- 2 łyżki Oliwy Gaea
- 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka sumaku
- Kilka gałązek tymianku
Składniki na sos tahini:
- 1 łyżeczka Tahini Premium QF Quality Food
- kilka łyżek Oliwy Gaea
- sok z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (termoobieg).
- W naczyniu żaroodpornym ułóż fetę, a wokół oliwki i pomidory. Posyp sumakiem i polej oliwą. Dodaj kilka gałązek tymianku. Piecz około 30-40 minut.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję można dodać więcej oliwy.
- Upieczoną fetę polej gotowym sosem tahini i posyp sezamem. Świetnie smakuje z pieczywem.