Tofu w egzotycznym sosie mango i chili Yummy_fotografia_kulinarna
Prawdziwa gratka dla wszystkich vegan, wegetarian oraz miłośników niebanalnych smaków. Odkryj przepis od yummy_fotografia_kulinarna na chrupiące tofu w sosie z pulpy mango i z tajskim sosem sriracha.
SKŁADNIKI
- 1 puszka Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 2 łyżki Sosu sojowego jasny House of Asia
- Sos Sriracha House of Asia
- 2 łyżki stołowe Sezamu House of Asia
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 torebka ryżu Basmati
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki miodu
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Obtocz dokładnie w skrobi i usmaż. Wyłóż tofu na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Do miseczki wlej sos sojowy, miód, 4 łyżki pulpy z mango, drobno posiekaną papryczkę chili oraz sezam. Energicznie wymieszaj do połączenia się składników.
- Tofu ponownie wyłóż na rozgrzaną patelnię i zalej sosem (nie oddawaj już tłuszczu do smażenia). Smaż na początku na mocnym ogniu, następnie zmniejsz. Tofu będzie gotowe, gdy całkowicie pokryje się słodko-ostrym sosem, a sos ulegnie redukcji.
- Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Pulpę mango wymieszaj z odrobiną sosu sriracza (ilość wedle uznania), dodaj posiekaną papryczkę chili i sezam. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Na ugotowany ryż wyłóż tofu. Możesz albo polać całość sosem z mango lub zjeść oddzielnie maczając i tofu, i ryż w pysznym sosie.