Tartaletki z kremem kokosowym i pulpą z marakui Fly me to the spoon
Marzy Ci się deser z orientalną nutą marakui i kokosa? Jeśli tak, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Razem z Fly me to the spoon prezentujemy przepis na tartaletki z kremem kokosowym i pulpą z marakui. Sprawdźcie, jak przenieść się do Azji w zaciszu domowym i rozkoszować się smakiem pysznego deseru.
SKŁADNIKI
Ciasto na tartaletki:
- 190 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 2 łyżki erytrolu
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki zimnej wody
- Szczypta soli
Krem kokosowy:
- 200 ml Kremu kokosowego Kara
- 1 łyżka syropu klonowego
- Szczypta soli
- Skórka z 1 cytryny
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 1 szklanka Pulpy z marakui QF Quality Food
- Mini kiwi/borówki i mięta do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło pokrój na małe kawałki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyrób ciasto tworząc gładką kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180⁰ Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki do tartaletek (tak aby część ciasta wystawała), następnie przykryj drugą foremką, wtedy dociśnij i oderwij brzegi. Piecz 20 minut. Po tym czasie zdejmij górną foremkę i ostudź.
- Podczas pieczenia ubij krem kokosowy z pozostałymi składnikami, aż będzie gęsty. Dodaj wiórki kokosowe, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Wyłóż krem na tartaletki, polej pulpą z marakui i udekoruj owocami z miętą.