Risotto z mleczkiem kokosowym i mango Volodymyr Testardi
Już wiecie, że kokos i mango to jedno z naszych ulubionych połączeń, ale teraz mamy coś wyjątkowego w wersji wytrawnej! Poznajcie specjalne danie od Volodymyr Testardі – idealnie kremowe risotto z mleczkiem kokosowym i mango. To egzotyczne połączenie smaków z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe! Sprawdź jak zrobić to danie krok po kroku Kliknij tutaj>
SKŁADNIKI
- 50 ml Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 50 ml Mleczka kokosowe 16-19% KARA
- 180 g ryżu do Rissotto
- pół szalotki pokrojonej w bardzo drobną kostkę
- 100 ml wina wytrawnego białego
- 150 ml woda (lub więcej)
- 50 g parmezanu
- 5-7 plasterków chili pokrojonych w bardzo drobną kostkę
- sok z połowy limonki
- 6-8 listków bazylii
- 2 gałązki oregano + do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Cebulę i chili podsmaż na oliwie. Dodaj ryż i smaż razem około 1 minuty.
2. Wlewaj wino 3 etapami i mieszaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodawaj porcjami wodę.
3. Risotto cały czas gotuj na wolnym ogniu i bardzo często mieszaj. Mieszanie risotto powoduje, że staje się ono kremowe. Gotuj ryż do stopnia AL DENTE.
4. Dodaj oregano, bazylie, mleczko kokosowe, pulpę z mango, parmezan, sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
5. Po przygotowaniu zostaw risotto na 5 min na patelni.
6. Wyłóż risotto na talerz, zetrzyj parmezan, udekoruj oregano.
TIP: Z pozostałej części mleczka kokosowego i pulpy mango możesz przygotować np. Mango Lassi.