Tarta czekoladowa z mleczkiem kokosowym i marakują Kuchenny kodeks
Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto? Koniecznie wypróbuj przepis na mocno czekoladową tartę z orzechowym spodem! Kuchenny Kodeks stworzył to wyjątkowe połączenie czekolady z mleczkiem kokosowym Kara, a spód, aby przełamać słodycz, wysmarował pulpą marakui. Ten deser zachwyci Twoich gości i wprowadzi świąteczną magię na Twój stół. Zapisz przepis i ciesz się niezapomnianym smakiem!
SKŁADNIKI
- 4-5 łyżek Pulpy z marakui QF Quality Food
- 500 ml Mleczko kokosowe light 11% Kara
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 150 g mąki pszennej
- 100 g ziemnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
- 40 g cukru
- 225 g czekolady mlecznej
- 225 g czekolady gorzkiej
- rozmaryn, żurawina, pomarańcze do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Zmielone orzechy połącz z mąką pszenną, kakao, masłem, żółtkiem i cukrem. Wyrób na ciasto i wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż formę do tarty. Piecz 20-25 min w 180 stopniach (góra/dół). Pozostaw do przestudzenia.
2. Ostudzony spód posmaruj pulpą marakuja.
3. Czekoladę posiekaj i połącz z podgrzanym mleczkiem kokosowym. Gdy powstanie gęsty krem wylej go na spód tarty.
4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całkowicie zastygnie.
5. Udekoruj świeżym rozmarynem, pomarańczami i żurawina.