Tajskie Quinotto z kurczakiem i kurkami
Odkryj niezwykły smak Tajskiego Quinotto z kurczakiem i kurkami, przygotowanego z produktami QF Quality Food. To wyjątkowe danie łączy w sobie delikatność kurczaka i intensywny smak kurek, wzbogacone aksamitnym mleczkiem kokosowym House of Asia. Idealna harmonia egzotycznych aromatów i doskonałej jakości składników sprawia, że każda porcja to prawdziwa kulinarna podróż. Pozwól sobie na chwilę luksusu i ciesz się wyrafinowanym smakiem tego wyjątkowego przepisu!
SKŁADNIKI
- 100 g Quinoi komosy ryżowej białej QF Quality Food
- 100 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty żółtej curry House of Asia
- 120 g piersi z kurczaka pokrojonej na mniejsze kawałki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 ml białego wina
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g szparagów zielonych
- 50 g kurek oczyszczone i pokrojone w większe kawałki
- 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- Sok z 1/4 limonki
- Sól i pieprz czarny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Komosę ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Główki szparagów odetnij i blanszuj we wrzącej wodzie przez 1 minutę. Resztę łodygi pokrój w cienkie talarki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Podsmaż cebulę oraz czosnek, dodaj kurczaka i smaż całość około 2 minuty. Następnie dodaj kurki i smaż kolejne kilka minut. Dodaj białe wino, pokrojone szparagi, komosę, pastę curry oraz mleczko kokosowe. Podsmaż całość kilka minut dokładnie mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.
- Podawaj posypane kolendrą.