Kokosowy pudding z tapioki i mango Praktykulinarni
Z mleczka kokosowego, pulpy mango i tapioki można wyczarować prawdziwą kulinarną magię! Odkryj przepis na wyśmienity pudding, który zachwyci Twoje podniebienie. Zobacz, jak w prosty sposób przygotowali go Praktykulinarni i daj się ponieść egzotycznym smakom!
SKŁADNIKI
- 450 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 1 szklanka Tapioki pereł QF Quality Food
- 400 ml Mleczko kokosowe 5-7% House of Asia
- 900 ml wody
- 5 łyżek erytrolu
- kawałek kory cynamonu
- 5-6 sztuk goździków
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- dekoracja: np. liofilizowane maliny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do garnka wlej wodę i mleczko. Wsyp tapiokę i erytrytol. Dodaj korzenne przyprawy: cynamon, goździki i kardamon. Odstaw na 30 minut.
- Garnek ustaw na kuchence, zagotuj. Zmniejsz moc kuchenki (płomień) i gotuj przez ok. 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby tapioka nie przywarła do dna garnka.
- Kulki tapioki powinny już być przezroczyste. W razie potrzeby gotuj jeszcze kilka minut.
- Odstaw do przestudzenia. Stygnąc, pudding gęstnieje, warto więc przełożyć go już do miseczek, szklanek albo słoików.
- Na warstwę tapioki wyłóż po 3-4 łyżki pulpy mango. Udekoruj liofilizowanymi malinami, miętą, orzechami, sezamem albo wiórkami kokosowymi.
TIP: Możesz zmienić proporcje płynów i na tę ilość tapioki wykorzystać 2 puszki mleczka koksowego 5-7% oraz 500 ml wody. Zamiast korzennych przypraw, dodaj pastę waniliową lub nasionka świeżej wanilii.