Gorąca czekolada z kokosową chmurką
Czy jest coś lepszego niż filiżanka gorącej czekolady w chłodny dzień? Nasz przepis na gorącą czekoladę z kokosową chmurką to połączenie intensywnego smaku gorzkiej czekolady i aksamitnej bitej śmietanki kokosowej QF Quality Food, które tworzą idealną harmonię. Przygotowanie jest proste: wystarczy zagotować mleko ze śmietanką, dodać czekoladę i chwilę mieszać, by uzyskać kremową konsystencję. Na koniec dekorujemy wszystko puszystą chmurką z kokosowego kremu, piankami i odrobiną kakao. Chcesz podkręcić efekt wow? Posyp czekoladę różowym pudrem z liofilizowanych malin. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 400 ml Kremu kokosowego do ubijania QF Quality Food
- 400 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 100 g gorzkiej czekolady
- kilka pianek do dekoracji
- 1 łyżeczka kakao do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wlej mleko i śmietankę 30% do rondelka, dodaj cukier wanilinowy i mieszaj, podgrzewając do momentu zagotowania.
2. Stopniowo wrzucaj kostki czekolady, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita, gładka i kremowa.
3. Zdejmij rondel z ognia i przelej gorącą czekoladę do małych filiżanek. Udekoruj bitą śmietanką kokosową, piankami i posyp kakao.
TIP: Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zrób różowy puder z liofilizowanych malin – wystarczy je zmiksować na proszek.