Bowl z quinoa i sosem tahini Food square
Czas na prawdziwy rarytas na śniadanie lub kolację. Ten bowl z quinoa i sosem tahini to idealne połączenie wyrazistych smaków i zdrowych składników. Aby nadać mu niepowtarzalnego charakteru, użyj wysokiej jakości pasty tahini od Quality Food. Dzięki niej danie nabierze nie tylko wyjątkowego smaku, ale także dodatkowej wartości odżywczej. Za przepis dziękujemy food_square.
SKŁADNIKI
- 250 g Quinoa komosy ryżowej mieszanej Quality Food
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu czarnego House of Asia
- 250 g małych pieczarek
- 2 marchewki
- 100 g młodych liści szpinaku
- 1 dojrzałe awokado Haas
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku.
- olej do smażenia
- sól
Sos tahini:
- 100 g Pasty tahini Quality Food
- 50 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Quinoa opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka, wlej pół litra wody i gotuj przez kwadrans. Odcedź.
- Małe pieczarki osusz i podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia wlej sos sojowy i wymieszaj. Odstaw.
- Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku oraz marchew. Dodaj szczyptę soli i smaż, aż będzie al dente. Odstaw.
- Szpinak wrzuć na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju i smaż przez chwilę, aż liście się skurczą. Odstaw.
- Jajka usmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż białko się zetnie. Odstaw.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
- Przygotuj sos z pasty tahini: do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładki kremowy sos.
- Do dwóch misek nałóż ugotowaną komosę ryżową. Ułóż wszystkie dodatki, polej sosem tahini i posyp sezamem.