Pudding chia z mlekiem kokosowym i marakują
Tylko kilka minut pracy i gotowe! Ten kokosowo-marakuja pudding chia zachwyci wyglądem i smakiem każdego łasucha. Za przepis dziękujemy jakjalubięjeść.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek Nasion chia QF Quality Food
- 400 ml Mleczka kokosowego 16-19% KARA
- 150 ml bardzo ciepłej wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie)
- Dodatki:
- 1 puszka Pulpy z marakui QF Quality Food (do deseru)
- 1/2 puszki Pulpy z marakui QF Quality Food (na wierzch)
- borówki lub inne owoce, mięta do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wsyp chia do miski, zalej ciepłą wodą i zostaw na kilka minut (szybciej napęcznieje). Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe i opcjonalnie syrop z agawy.
- Wymieszaj dokładnie, odstaw na 10 minut, potem jeszcze raz wymieszaj (żeby nie zrobiły się grudki) i podziel bazę na pół. Do jednej części dodaj pulpę z marakui i porządnie wymieszaj. Mając dwie masy: czystą kokosową i tropikalną z marakują włóż obie do lodówki na ok 30 minut.
- Przygotuj słoiczki i wyłóż poszczególne warstwy zaczynając od warstwy kokosowej, dokładając warstwę kokosową z marakuja i na wierzch polewając samą pulpę z marakui.
- Na wierzchu ułóż owoce i listki mięty. Przechowuj w lodówce do czasu podania.