Quionoa ala chilli con carne
Chili con carne w lżejszej, roślinnej wersji z komosą i soczewicą gotowe w 35 minut. Pyszne, pożywne i idealne na szybki obiad. Za przepis dziękujemy pysznekadry.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka Quinoa mieszana QF Quality Food
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa del Sur
- Nachos chips Casa del Sur
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, przepłukanej
- 750 ml wody lub bulionu
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 awokado
- 1 łyżka śmietany
- kolendra
Przyprawy:
- 2 łyżki Przyprawy chili con carne Casa del Sur
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
- Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek w dużym garnku.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy (w tym chili con carne). Podsmaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj krojone pomidory, quinoa, soczewicę i bulion lub wodę. Wymieszaj.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, aż quinoa i soczewica będą miękkie.
- Dodaj czarną fasolę i sok z cytryny. Dopraw do smaku.
Podawaj z nachosami, awokado , śmietaną i kolendrą