Mango sticky rice
Mango sticky rice, czyli Khao Niao Mamuang, to prawdziwa gwiazda tajskich deserów! Wyjątkowe połączenie kremowego ryżu, aromatycznego mleczka kokosowego i soczystej pulpy mango Alphonso, które zachwyca bez dodatku cukru. Ten smakowity deser jest nie tylko szybki i prosty w przygotowaniu, ale także niesamowicie apetyczny. Chcesz dowiedzieć się, jak go przyrządzić? Deliciousplace.pl zdradza wszystkie sekrety, abyś mógł cieszyć się autentycznym smakiem Tajlandii w swoim domu!
SKŁADNIKI
- 225 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
 - 120 g Ryżu do sushi House of Asia
 - 200 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
 - Skórka z 1 limonki
 - 1 mniejsze mango
 - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka prażonego sezamu
 - 2 łyżeczki prażonych siekanych pistacji
 - 1 łyżka cukru
 - Szczypta soli
 - Woda
 - Listki mięty lub melisy do podania
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie i przełóż do garnka. Następnie wlej 100 ml wody i dodaj sól. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 6 minut, po tym czasie odstaw go jeszcze na 10 minut.
 - W drugim garnku zagotuj 3/4 mleczka kokosowego z cukrem i przelej do ryżu. Dodaj połowę startej skórki z limonki, całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką na kolejne 10 minut.
 - Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami wody, dodaj do pozostałego mleczka kokosowego i gotuj, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
 - Na dno miseczek wyłóż ryż (możesz użyć do tego metalowego ringu), następnie pulpę mango. Deser udekoruj cząstkami świeżego mango, sosem kokosowym, posyp pistacjami, sezamem i skórką limonki.