Papryka faszerowna quinoą
Soczysta papryka, delikatna quinoa i aromatyczne przyprawy tworzą idealne połączenie. Szybkie, sycące i pełne koloru danie dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
- 300 g Quinoi komosy ryżowej białej QF Quality Food, ugotowanej wcześniej
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty czosnek, imbir, chili House of Asia
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- ½ cebuli, drobno pokrojonej
- 3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
- mały kawałek imbiru, drobno pokrojonego
- garść natki pietruszki, posiekanej
- 100 g sera mozzarella, tartego
- 3 czerwone papryki
- 200 ml passaty pomidorowej
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 20 ml oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir. Dodaj przyprawę kuchni chińskiej i smaż przez 2 minuty. Wrzuć mięso mielone i smaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj passatę pomidorową oraz pastę czosnek, imbir, chili i duś do odparowania części płynu. Wymieszaj z ugotowaną komosą i natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
- Papryki wydrąż z gniazd nasiennych i nadziej przygotowanym farszem. Posyp tartą mozzarellą, przykryj „czapeczkami” z papryki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut.