Lemoniada arbuzowa z perełkami tapioki
Wiosną, latem nie zapomnijcie o nawodnieniu. Mamy dla Was doskonale orzeźwiającą i nawadniającą lemoniadę arbuzową. Lemoniadę inspirowaną kultowym bouble tea, czyli z perełkami tapioki. Zachwyć tą nietuzinkową lemoniadą swoich gości i tych małych i dużych. Efekt murowany.
SKŁADNIKI
- 100 g Pereł tapioki QF Quality Food
- 1 duży arbuz ok 3,5 kg
- 500 ml wody
- 2 limonki
- 2 łyżki cukru / ksylitolu lub miodu
- kostki lodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Perły tapioki ugotuj wg. przepisu na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
- Arbuza obierz, pokrój na kawałeczki i usuń większe pestki. Następnie zmiksuj arbuza w blenderze.
- Przecedź zmiksowanego arbuza przez drobne sitko. Jeśli chcesz mieć klarowną lemoniadę przecedź całość jeszcze raz przez gazę.
- W dużym naczyniu o pojemności min. 2,5 l wymieszaj przecedzonego arbuza, cukier i wodę. Wyciśnij i dodaj sok z 1,5 limonki.
- Ostudzone perły tapioki przepłucz pod bieżącą, zimną wodą i dodaj do lemoniady.
- Na koniec umyj i dodaj listki mięty, pokrój pozostałą połowę limonki w plasterki i dodaj je do lemoniady.
- Lemoniadę podawaj schłodzoną z kostkami lodu.