Chałwowiec z tahini bez pieczenia Czarna Wisienka
Coś dla prawdziwych miłośników chałwy i sezamowych smaków! Chałwowiec bez pieczenia to idealny deser, który przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jest kremowy, pyszny i doskonale zaspokoi apetyt na słodkie przekąski. Czarna Wisienka stworzyła ten przepis, wykorzystując naszą aksamitną pastę Tahini QF, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Po prostu niebiańska rozkosz dla podniebienia!
SKŁADNIKI
- 150 g Tahini Premium QF Quality Food
- 300 g chałwy
- 500 g mascarpone
- 400 g schłodzonej śmietanki 30-36%
- 300 g herbatników bezglutenowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do rondelka przełóż tahini i 250 g pokruszonej chałwy. Podgrzewaj przez kilka minut i odłóż do całkowitego przestudzenia.
- Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i zawartość rondelka. Zmiksuj do połączenia składników.
- Na dno foremki przełóż warstwę herbatników, na to 1/3 masy, ponownie herbatniki, ponownie masę, ponownie herbatniki, ponownie masę (zostawiamy trochę na dnie miski) i znowu herbatniki. Wierzch posmaruj cienką warstwą masy i posyp pokruszoną chałwą.
- Odłóż na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
TIP: Aby przełamać smaki — na jedną warstwę herbatników możesz przełożyć np. dżem z czarnej porzeczki. Warstwę herbatników możesz zastąpić krakersami. Gotowe ciasto polecamy polać dodatkowo tahini.