Wiosenna sałatka z halloumi, mango, komosą ryżową i sosem tahini
Z produktami QF przygotujesz ekspresowy, lekki posiłek pełen koloru i smaku. Komosa, halloumi i mango – zdrowa uczta w 10 minut! Za przepis dziękujemy PięknieJEMY.
SKŁADNIKI
1/2 szklanki Quinoa komosy ryżowej mieszanej QF Quality Food
1 opakowanie sera halloumi (ok. 200 g)
2 garści roszponki
1 dojrzałe mango pokrojone w plastry
1 ogórek szklarniowy pokrojony w plastry
1 awokado pokrojone w kostkę
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta: soli, pieprzu, płatków chili
Sos:
2 łyżki Pasty Tahini premium QF Quality Food
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
1–2 łyżki wody (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji)
szczypta: soli, pieprzu, płatków chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu
odstaw do przestudzenia i delikatnie posól.
2. Pokrój halloumi w plastry i zgrilluj na suchej patelni (lub lekko posmarowanej
oliwą), aż będzie złocisty i lekko chrupiący z obu stron.
4. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj tahini, sok z cytryny, miód, przyprawy i
wodę. Dodawaj wodę stopniowo, aż uzyskasz gładką, lekko płynną konsystencję.
5. Na talerzu ułóż składniki: komosę, roszponkę, ogórka, mango, awokado, halloumi.
Delikatnie polej dressingiem i posyp natką pietruszki. Dopraw do smaku.