Tajskie kotleciki z komosy ryżowej
Odkryj przepisu od naszego Szefa Kuchni na tajskie kotleciki z komosy ryżowej, wzbogacone czerwoną pastą curry House of Asia oraz aromatyczną przyprawę Chili con Carne od Casa de Mexico. Te wyjątkowe kotleciki to idealne połączenie smaków Azji i Meksyku, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe.
SKŁADNIKI
- 200 g Quinoi komosy ryżowej mieszanej QF Quality Food ugotowanej
- 1 łyżeczka Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
- 1 – 2 łyżeczki Pasty czerwone curry House of Asia
- 1 łyżka Imbiru marynowanego białego House of Asia drobno posiekanego
- 1 łyżka Sezamu białego House of Asia
- 1 cebula drobno pokrojona
- 3-4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 100 g marchewki startej na tarce jarzynowej
- 50 g dymki drobno pokrojonej
- 3 łyżki posiekanej mięty lub kolendry
- 3 jajka
- pieprz i sól do smaku
- Olej do smażenia
Sos:
- 100 ml Kremu kokosowego 23-26% UHT KARA
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
- 1 łyżka posiekanej kolendry lub mięty
- Sok wyciśnięty z połowy limonki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ugotowaną komosę przełóż do dużej miski.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na rumiany kolor cebulę oraz czosnek. Dodaj marchewkę, przyprawę chili con carne oraz pastę red curry. Podsmaż kilka minut, wyłącz palnik, posyp posiekaną dymką oraz miętą. Przełóż do miski z komosą i wymieszaj.
- Do miski dodaj pozostałe składniki kotlecików: jajka, imbir oraz sezam. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelni ponownie rozgrzej odrobinę oleju. Smaż placki po około 3 minuty z każdej strony -formując je na patelni łyżką.
- Składniki sosu dokładnie wymieszaj ze sobą i podawaj z usmażonymi kotlecikami.