Sernik z pulpą mango bez pieczenia Waffle.plantation
SKŁADNIKI
- 450 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 450 g twarogu sernikowego
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru / erytrytolu
- 25 g żelatyny w proszku
- 70 ml zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g ciastek (zbożowe / herbatniki)
- 40 g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ciasteczka i masło umieść w blenderze i miksuj do rozdrobnienia ciastek. Umieść w formie do pieczenia, której dno wyłóż uprzednio papierem do pieczenia. Wygładź dłonią lub łyżką.
- Umieść pulpę mango, twaróg, sok z cytryny oraz słodzik w misie miksera. Twaróg oraz pulpę mango powinny mieć temperaturę pokojową. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Żelatynę zalej wodą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie podgrzej mieszając – nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z palnika i poczekaj, aż delikatnie ostygnie.
- Do ciepłej żelatyny dodaj 1 łyżkę masy serowej i wymieszaj. Następnie dodaj kolejne 3 łyżki i wymieszaj, upewnij się, że nie ma grudek. Dodaj żelatynę do masy serowej i zmiksuj.
- W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietanę do sztywności. Dodaj do masy serowej na 2 razy i delikatnie wymieszaj.
- Na ciasteczkowy spód wylej masę serową, wyrównaj szpatułką. Umieść w lodówce, aż ciasto stężeje (na kilka godzin / a najlepiej – na całą noc). Sernik możesz ozdobić np. pulpą i owocami mango.