Sałatka z mango i krewetkami
Co można stworzyć ze słodkiej pulpy mango i ostrego imbiru? Nasz Szef Kuchni Jarek wyczarował wyjątkową sałatkę, która będzie doskonałym lunchem do pracy. Kolorowe warzywa, soczyste krewetki, mango i młody, marynowany imbir, a do tego sos z pulpy mango, musztardy dijon, soku z imbiru i oliwy – to prawdziwa uczta dla zmysłów! Przekonajcie się sami i zasmakujcie w tej niezwykłej kompozycji smaków.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 8 pomidorków cherry
- 4 łodygi selera naciowego pokrojone w zapałki
- 2 sałaty rzymskie baby
- 12 oczyszczonych krewetek 16/20
- 2 łyżki pokrojonej kolendry
- 10 g mielonych orzeszków ziemnych
- 1 średnio dojrzałe mango pokrojone w grubsze zapałki
Sos:
- 4 łyżki Pulpy mango Alphonso be dodatku cukru QF Quality Food
- 2 łyżeczki Musztardy dijon Maille
- 4 łyżki soku z Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki.
- Krewetki zblanszuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem.
- W dużej misce wymieszaj mango, cebulę, seler naciowy, pomidorki, imbir marynowany oraz kolendrę, następnie dodaj orzeszki i delikatnie wymieszaj całość z krewetkami i sosem. Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty.
TIP: Pozostałą pulpę mango wykorzystaj do zrobienia pysznego przepisu na Mango Lassi – przepis znajdziesz tutaj