Halloweenowe babeczki
Szukasz szybkiego i efektownego deseru na Halloween? Te babeczki są odpowiedzią! Połączenie delikatnego mleczka kokosowego, nasion chia i czekolady to gwarancja wyjątkowego smaku. Dzięki prostemu przepisowi i krótkiemu czasowi przygotowania (zaledwie 10 minut), możesz szybko stworzyć upiorne babeczki, które podbiją serca Twoich gości. Zakończ je dekoracją w formie kokosowych „duszków” i gotowe!
SKŁADNIKI
- 250 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
- 2 łyżki Nasion chia QF Quality Food
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 100 g czekolady deserowej
- 40 g kakao
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij mikserem na bardzo puszystą masę. Dodaj roztopione masło. Kakao wymieszaj z mąką, chią, sodą oraz proszkiem do pieczenia (składniki te przesiewamy przez sitko) i połącz z ubitymi jajkami. Cały czas mieszając, dodawaj stopniowo mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę i znów całość mieszamy.
- Za pomocą łyżki wypełnij foremki przygotowaną masą – napełnij do 3/4 wysokości. Piecz 25-30 minut w temperaturze 185°C (z termoobiegiem).
- Upieczone babeczki udekoruj wg uznania.
Tip: Wierzch babeczek można udekorować ubitym kremem kokosowym tworząc „duszki”.