Bubble Tea z niebieską spiruliną i borówkami
Szybkie bubble tea z tapioką i owocami – proste do zrobienia w domu. Idealne, gdy masz ochotę na coś słodkiego i wyjątkowego! Za przepis dziękujemy pysznekadry.
SKŁADNIKI
- 1/3 opakowania Tapioki duże perły QF Quality Food
- 1 szklanka mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub klasyczne)
- 1/2 łyżeczki niebieskiej spiruliny w proszku
- garść świeżych lub mrożonych borówek
- 2–3 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub miodu
- kostki lodu
Do podania: szeroka słomka do bubble tea
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ugotuj kulki tapioki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli nie masz czasu jej namaczać 12 h gotuj po prostu dłużej, aż ziarna staną się przeźroczyste. Odcedź, przepłucz zimną wodą.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mleko z niebieską spiruliną i miodem. Dla bardziej kremowego efektu możesz całość krótko zmiksować.
- Do wysokiej szklanki wsyp garść borówek, dodaj ugotowaną tapiokę i kilka kostek lodu.
- Zalej przygotowanym mlekiem z niebieską spiruliną i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj od razu ze słomką do bubble tea.