Dietetyk radzi

TOP 8 właściwości Tahini

TOP 8 właściwości Tahini

Tahini to niezwykle zdrowa pasta, otrzymywana ze zmielonych ziaren sezamu. Dlaczego warto ją jeść?

  1. Doskonale wspiera nasze kości i mięśnie dzięki wysokiej zawartości wapnia – ma go 3,5 razy więcej niż mleko krowie.
  2. Wpływa na naszą witalność, dobrą pamięć i koncentrację, a to za sprawą wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B.
  3. Pomocna w walce z anemią – w 100 g tahini dostarczymy aż 50 % dziennego zapotrzebowania na żelazo.
  4. Chroni kości, 100 g pasty zawiera aż 43% dziennej porcji wapnia.
  5. Chroni nasze serce, dostarczając zdrowych tłuszczów, fitosteroli i obniża poziom tzw. złego cholesterolu.
  6. Jest ceniona z uwagi na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka. Zawiera około 18g białka w 100g pasty tahini, o przyswajalności na poziomie 83%.
  7. Pomocna w walce z anemią – w 100 g tahini dostarczymy aż 50 % zapotrzebowania na żelazo.
  8. Do tego świetnie smakuje zarówno na słodko jak i wytrawnie. Na bazie tahini można przygotować szybki sos do sałatek i burgerów lub słodką pastę chałwową dodając do tahini nieco miodu.

 

Ps. Jedyny minus to jej kaloryczność, 100 g pasty tahini to prawie 600 kcal.

Aneta Korzeniecka dietetyk Kliniczny QF Quality Food

Aneta Korzeniecka Dietetyk kliniczny