Serniczek z tapioką i musem mango Smukłe Widelce
Przepisów na sernik na zimno bez pieczenia jest mnóstwo, ale takiego na pewno jeszcze nie widzieliście! Justyna z Smukłe Widelce przygotowała niesamowity przepis na sernik z perełkami tapioki i pulpą mango. Tapioka dodaje niezwykłej tekstury, a słodka pulpa mango stanowi idealne zwieńczenie tego wyjątkowego deseru. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak pyszny może być sernik na zimno! Sprawdź krok po kroku jak zrobić ten pyszny deser Kliknij tutaj>
SKŁADNIKI
- 120 g Tapioki perły QF
- 1 puszka Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru 450g QF
- 100 g biszkoptów lub herbatników
- 60 g masła
- 1 galaretka truskawkowa
- 6 łyżek cukru
- 200 g serka twarogowego mielonego
- Łyżka żelatyny
- Świeże truskawki do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Herbatniki pokrusz ręcznie lub w blenderze i zagnieć z masłem. Gotową masą wyłóż spód formy (20 cm).
- Tapiokę ugotuj z cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy nieco ostygnie dodaj do niej serek i płynną galaretkę, dobrze wymieszaj.
- Wylej masę serową na herbatnikowy spód i wstaw do lodówki, aż trochę stężeje.
- Łyżkę żelatyny zalej 3-4 łyżkami wody i czekaj aż napęcznieje. Następnie wstaw naczynko do miski z wrzątkiem (kąpiel wodna) i dokładnie mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Dolej pulpę mango i całość mieszaj do połączenia.
- Na lekko stężone ciasto wylew pulpę, udekoruj truskawkami i wstaw do lodówki na kilka h.