Panna cotta z pulpą mango i kremem kokosowym Pysznie czy przepysznie
Deser, który przynosi smak lata przez cały rok! Panna cotta z kremem kokosowym KARA i pulpą mango Quality Food to idealny sposób na wprowadzenie egzotycznej nuty do swojej kuchni. Delikatna, kremowa i pełna smaku – idealna na każdą okazję, kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym. Za przepis dziękujemy pysznieczyprzepysznie
SKŁADNIKI
Panna cotta mango:
- 100 ml Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 200 ml Kremu kokosowego 23-26% UHT KARA
- 200 ml mleka 3,2%
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki wody
- 1/2 laska wanilii
Panna cotta:
- 200 ml Kremu kokosowego 23-26% UHT KARA
- 200 ml mleka 3,2%
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 40 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki wody
- 1/2 laska wanilii
- 70 g białej czekolady (bez glutenu)
Dodatkowo:
- 200 ml Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- Ulubione świeże owoce do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut.
- Mleko, krem Kara i cukier podgrzewaj, aż całość zacznie się gotować.
- Laskę wanilii przekrój i tępą stroną noża wyjmij nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodaj do podgrzanego mleka i kremu Kara. Całość zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Wyjmij z mleka laskę wanilii.
- Dodaj pulpę z mango i całość wymieszaj. Całość przestudź i przelej do foremek lub filiżanek o pojemności 200 ml lekko już tężejącą. Wstaw do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1 1/2 godziny.
- Drugą warstwę przygotuj dokładnie, tak sam tylko zamiast pulpy dodaj białą czekoladę.
- Kolejną warstwę lekko tężejącą wylej, dopiero kiedy pierwsza będzie całkowicie stężona.
- Na sam koniec na panna cottę wylej pulpę z mango, wyrównaj i udekoruj np.: świeżym mango, płatkami kokosa i bratkami jadalnymi.