Kokosowy sernik z mango
Aksamitny sernik z nutą mango i lekkim, kokosowym wykończeniem to idealny deser na wyjątkowe okazje i codzienne przyjemności. Za przepis dziękujemy deliciousplace.pl.
SKŁADNIKI
Spód:
- 150 g ciastek pszenno-owsianych
- 75 g masła
Masa serowa:
- 350 g Pulpy mango QF Quality Food
- 100 g Kremu kokosowego do ubijania QF Quality Food
- 750 g twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 60 g cukru pudru
- 110 g kwaśnej śmietany 18%
- 80 g mąki ziemniczanej
- 15 g mąki pszennej
Wierzch:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło na spód rozpuść i ostudź. Ciastka zmiel i połącz z masłem. Przełóż do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia i uklep na równy spód. Formę dwukrotnie owiń folią aluminiową tak, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej nie dostała się do niej woda.
- Piekarnik rozgrzej do 160℃.
- Twaróg przełóż do misy. Dodaj mleczko kokosowe, pulpę mango, jaja i pozostałe składniki masy serowej. Zmiksuj krótko, na wysokich obrotach – tylko do połączenia składników.
- Masę wylej na spód i wyrównaj. Tortownicę wstaw do większego naczynia i wypełnij je wrzącą wodą do 2/3 wysokości formy. Piecz 75 minut. Następnie wyjmij z kąpieli wodnej i ostudź w formie na kratce.
- Mleczko kokosowe ubij mikserem przez 2 minuty i posmaruj nim wierzch sernika.
- Wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia zdejmij obręcz i ozdób sernik według uznania.