Hummus z pieczoną papryką i tahini
SKŁADNIKI
- 1 łyżeczka Pasty Tahini QF Quality Food
- 2 łyżeczki Pasty curry czerwonej House of Asia
- 400 g cieciorki ze słoika
- 2 czerwone papryki
- 10 g czosnku
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Papryki upiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Wyjmij, przykryj folią, a po wystudzeniu obierz ze skórki.
- Do wysokiego naczynia przełóż cieciorkę, upieczoną paprykę, pastę tahini, pastę red curry i czosnek. Zmiksuj na gładką masę, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pitą, warzywami lub krakersami.
Tip
Dla intensywniejszego aromatu możesz dodać odrobinę soku z limonki – hummus będzie bardziej aromatyczny i orzeźwiający.