Tahini to niezwykle zdrowa pasta, otrzymywana ze zmielonych ziaren sezamu. Dlaczego warto ją jeść?
- Doskonale wspiera nasze kości i mięśnie dzięki wysokiej zawartości wapnia – ma go 3,5 razy więcej niż mleko krowie.
- Wpływa na naszą witalność, dobrą pamięć i koncentrację, a to za sprawą wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B.
- Pomocna w walce z anemią – w 100 g tahini dostarczymy aż 50 % dziennego zapotrzebowania na żelazo.
- Chroni kości, 100 g pasty zawiera aż 43% dziennej porcji wapnia.
- Chroni nasze serce, dostarczając zdrowych tłuszczów, fitosteroli i obniża poziom tzw. złego cholesterolu.
- Jest ceniona z uwagi na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka. Zawiera około 18g białka w 100g pasty tahini, o przyswajalności na poziomie 83%.
- Pomocna w walce z anemią – w 100 g tahini dostarczymy aż 50 % zapotrzebowania na żelazo.
- Do tego świetnie smakuje zarówno na słodko jak i wytrawnie. Na bazie tahini można przygotować szybki sos do sałatek i burgerów lub słodką pastę chałwową dodając do tahini nieco miodu.
Ps. Jedyny minus to jej kaloryczność, 100 g pasty tahini to prawie 600 kcal.
Aneta Korzeniecka Dietetyk kliniczny
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20032881/
[2] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1535241/nutrients
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7849505/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18809454/
[5] https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/hypertensionaha.118.10267
[6] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1535241/nutrients