Sernik kokosowy z pulpą mango na zimno Upieklo_mi_sie
30 lipca świętujemy Międzynarodowy Dzień Sernika! Uczcij ten dzień wyjątkowym przepisem na sernik o smaku kokosa i mango. Słodka pulpa mango i kremowe mleczko kokosowe tworzą niepowtarzalne połączenie. Koniecznie wypróbuj ten przepis od upieklo_mi_sie. – to prawdziwa uczta dla zmysłów!
SKŁADNIKI
- 150 ml Mleczka kokosowego BIO 20-22% House of Asia
- 450 ml Pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food (5 łyżeczek pulpy zostawiamy do dekoracji)
- 100 ml Mleczka kokosowego skondensowanego
- 500 g mascarpone
- 400 g serka śmietankowego
- 20 g żelatyny
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- 65 g roztopionego masła
Opcjonalnie:
łyżka cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W mikserze zblenduj ciasteczka, w tym samym czasie w rondelku roztop masło, następnie schłodź je i połącz z ciasteczkami. Wysyp dno formy do sernika i przyciśnij delikatnie do dna. (Idealnie sprawdzi się do tego szklanka). Spód wstaw na 30 min do lodówki.
- Do miski miksera włóż mascarpone oraz serek śmietankowy. Zmiksuj na puszystą masę, następnie dodaj pulpę mango i kokosowe mleczko skondensowane, wymieszaj do połączenia się składników.
- W garnku podgrzej (nie doprowadzając do gotowania) mleczko kokosowe House of Asia i połącz z żelatyną, mieszając wszystko do rozpuszczenia się składników.
- Następnie do masy z żelatyną dodawaj po łyżce masy serowej, całość cały czas mieszając, Czynność powtórz do momentu, aż będziesz mieć pewność, że masa się nie zważy. Na tym etapie możesz dodać cukier puder.
- Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek. Na górę sernika dodaj wcześniej odłożoną pulpę z mango. Nałóż ją po łyżeczce w różnych punktach, następnie wykałaczką zrób fantazyjne wzory.
- Całość włóż do lodówki do stężenia. Minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.