Tarta serowa z mango i kokosem Pysznie czy przepysznie
Mango i kokos – jedno z naszych ulubionych połączeń! Razem z Moniką z Pysznieczyprzepysznie mamy dla Was przepis, który doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Do przygotowania tej wyjątkowej tarty idealnie nada się kremowe mleczko kokosowe Kara oraz egzotycznie pyszna pulpa mango. Spróbuj i zachwyć swoich gości niepowtarzalnym smakiem!
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI NA FORMĘ 24 CM:
CIASTO:
- 150 g mąki pszennej 450
- 30 g zmielonych migdałów
- 100 g masła extra 82%
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 200 ml Kremu kokosowego Kara UHT 23—26%
- 2,5 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
- 30 ml gorącego mleka
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
Mus mango:
- 300 ml Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
DODATKOWO:
- Plastry mango lub brzoskwini
- Świeża żurawina
- Rozmaryn
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki na ciasto posiekaj nożem, aż zacznie powstawać kruszonka.
- Zagnieć ją rękami na jednolite ciasto. Kruche ciasto posyp mąką i rozwałkuj na wielkość nieco większy niż średnica formy. Ciasto powinno nachodzić na brzegi formy.
- Ciasto nawiń na wałek i przenieś do formy. Wyrównaj brzegi. Tak przygotowaną formę z ciastem włóż do zamrażarki na 30 min. Przed pieczeniem ciasto nakłuj widelcem.
- Piekarnik nagrzej do 175*C góra- dół. Kruchy spód piecz około 20-25 min, aż nabierze złotego koloru.
Masa serowa:
- Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia na 10 min.
- Do misy miksera wlej schłodzony krem kokosowy Kara, schłodzoną śmietankę kremówkę 36% i cukier puder. Całość ubij na najwyższych obrotach miksera, ale nie na sztywno. Stopniowo dodawaj ser twarogowy ( w 3 porcjach) i zmiksuj tylko do połączenia.
- Do napęczniałej żelatyny dodaj gorące mleko i wymieszaj do rozpuszczenia. Zawartość miseczki wlej do masy twarogowo-śmietanowej, jednocześnie energicznie ją miksując. Masę przelać na kruchy spód i schłodź w lodówce, aż stężeje.
Mus mango:
1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 min. Pulpę z mango wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zagotuj i dodaj napęczniałą żelatynę. Całość wymieszaj, wystudź i wylej na masę twarogową.
Tatrę udekoruj plastrami mango lub brzoskwini, świeżą żurawiną i rozmarynem.