Odwrócony sernik z marakują
Nie musisz piec, żeby zachwycić gości. Wystarczy 25 minut i masz gotowy lekki, kremowy sernik z nutą marakui i kokosa. Za przepis dziękujemy pysznekadry.
SKŁADNIKI
- 170 g Pulpy z marakui QF Quality Food
- 200 ml Kremu kokosowego Kara
- 25 herbatników
- 110 g roztopionego masła
- 500 g kremowego serka
- 100 g białej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
- Herbatniki zmiel na drobny piasek i wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż dno oraz boki tortownicy (18 cm), dokładnie dociskając. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
- W dużej misce połącz kremowy serek z roztopioną białą czekoladą. Dodaj ubitą śmietankę kokosową i delikatnie wymieszaj szpatułką, aż składniki się połączą.
- Wylej połowę masy serowej na schłodzony spód z herbatników i wyrównaj.
- Na masę wylej pulpę z marakui, a następnie przykryj resztą masy serowej. Stuknij lekko tortownicą o blat, aby wyrównać powierzchnię i pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
- Wstaw sernik do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po schłodzeniu wyjmij sernik z lodówki, delikatnie odwróć go na talerz i zdejmij obręcz tortownicy. Zajadaj łyżką